Zadnji Mjenjač problemi i savjeti

Zadnji mjenjač (eng. rear derailleur) ako je dobro podešen i ako je SLX klasa ili veća je uglavnom sjedi i vozi. Niže klase naročito na MTB (agresivniji načini vožnje, više vibracija, veće prljanje dijelova, češći padovi..) povremeno mogu praviti probleme.

U ovom postu ću generalno pistati šta sve uzrokuje nepravilan rad zadnjeg mjenjača i od čega početi

Osnovna podešavanja

Riješavanje većine problema sa mjenjanjem brzina je u podešvanju ova tri šarafića na samom tijelu mjenjača i na burencetu koje može biti u većini slučajeva odmah poslije šiftera kod nekih je na mjenjaču poslije bužira.

Na burencetu podešavamo samo INDEKSIRANJE brzina ( o tome ću pisati drugom prilikom)

L i H šarafići su za podšavanje ograničenja tj krajnjeg hoda mjenjača od najmanjeg zupčanika do najvećeg slikovito prikazano šta se dešava na slici ispod.

 

Sajla i Bužir

Oni su “drugooptuženi”. Stara sajla, prljava od blata i prašine, hrđa, sajla kojoj je prkinuta jedna nit i zapinje kroz bužir, sve su to razlozi da se poveča trenje sajle , da je uspori što direktno dovodi do lošeg odziva mjenjača i usporenog mjenjanja brzina. Ako je samo zaprnjana možete je očistiti krpom , tanko je podmazati finim uljem i vratiti.
 Oštećen bužir na krajevima ili bilo gdje na sredini će uzrkovati povećanje trenja sajle samim tim loše mjenjanje brzina. Preporuka Evolution servisa je da se promjeni i sajla i bužir po mogućnosti ,naročito ako su 10+ speed mjenjači u pitanju, što kvalitetnijim. 
 

Nosač mjenjača (eng. derailleur hanger)

Da bi mjenjač pravilno radio kavez mjenjača mora biti paralelan sa točkom tj zupčanicima kasete. Kod pada bicikla na desnu stranu moguće je iskrivljenje nosača mjenjača. U novije vrijeme svi su uglavnom od aluminijuma, lako se krive i još lakše lome. Moguće je ispravljanje specijalnim alatom al s obzirom da je aluminujum takav kakav jeste veoma nezahvalan kod plastičnih deformacija pa je mogućnost od pucanja istog ogromna. U Evolution servisu ispravljanje se radi samo u dogovoru sa klijentom da se pokuša ispraviti privremeno dok se ne nabavi novi dio. Evolution servis nije odgovoran u slučaju pucanja nosača u postupku ispravljanja. Na slici ispod imate primjer. Dovoljno je iskrivljenje od 1mm koje na dnu kaveza mjenjača može da bude i nekoliko cm
 
 
 

Lanac

Lanci trpe puno zlostavljanja, prenoseći snagu na zadnj točak i ne traju vječno. Unutrašnji dijelovi lanca, valjci i zakovice, počinju se trošiti i daju iluziju istezanja. Ovo trošenje može prouzrokovati loše spajanje lanca sa zupčanicima i lančanicima, uzrokujući loše prebacivanje i prerano trošenje zupčanika. Pregledajte svoj lanac da li je u granicama prihvatljivog trošenja. Također provjerite ima li odgovarajućeg podmazivanja. Suvi lanac osjećat će se tromo prilikom prebacivanja i stvarat će pretjeranu buku pri okretanju pedala.

Pored gore navedenih uzročnika problema sa mjenjanjem brzina jedan od najčešćih problema je dotrajao mjenjač. Večina ljudi kupuje polovnjake koji su dobro izvozani. Bez obzira što djeluju kao novi polovan bicikl je uvjek “mačak u džaku”

 

Potencijalni uzrok

Loše podešen indeks

RIJEŠENJE

ponovno indeksiranje

Potencijalni uzrok

povečano trenje sajle kroz bužir

RIJEŠENJE

kontola, čišćenje i podmazivanje, eventulana zamjena

Potencijalni uzrok

Loše indeksiranje plus previše labava sajla

RIJEŠENJE

Burence okrenuti u suprotnom smjeru kzaljke na satu (zatezanje sajle)

Trebate Pomoć?

Evolution servis je tu za vas

Odgovor očekujte na vaš email ili će vas serviser kontaktirati na telefon