MTB Discipline

Mnogo je zabuna i nedoumica po pitanju MTB disciplina. U narodu je Fullsuspension bajk sinonim za DownHill. HardTrail je XC , da li je baš sve tako?

Cross Country (XC)

Ovo je vrsta off road vožnje koja obiluje dugim usponima i spustevima. XC vožnja i trke zahtijevaju visok nivo izdržljivosti i vještine upravljanja biciklom. U nekonkurentnom svijetu Cross Country takođe može značiti vožnju manje tehnički zahtjevnim stazama i makadamskim putevima. Česte su velike udaljenosti i dugi sati u sedlu.

 Što se tiče postavki bicikla, XC favoritizuje Hardtrail i Fullsuspension bicikle , obično s hodom do 120 mm. Važno je imati što lakši bicikl, što olakšava penjanje. Obično su na 29″ točkovima što doprinosi udobnosti za duge ture.

Fullsuspension XC bicikl
Hardtrail bicikl

Trail riding (TR)

Ova disciplina podrazumjeva nešto agresivniji XC , utabane makadame zemjenit će nešto zahtjevnije uske staze. Kao i kod Cresscounty pedalanje je najabitnija stavka, al akcenat je stvaljen na brze spustevepa je bicikl  uglavnom potpuni ovjes 120-140 mm hoda zbog tehnički zahtjevniji staza, mada iskusnji vozači će bez problema voziti i na hard trailu,točkovi su uglavnom 29 “.

All-mountain (AM) / Enduro

Najizazovnija disciplina u MTB svijetu. Podrazumjeva penjanje na planinu u velikom broju slučajeva vlastitom snagom a u povratku traženje što zahtjevnijeg spusta, obiluje prirodnim skokovima i vožnji po neuređenim stazama,  livadama, preko kamenja i ostalih prirodnih prepreka.  Bicikl je od 140-160 mm hoda , akcenat stavljen na što lakši bajk zbog pedalanja , gume sa dobrom zaštitom od bušenja, Tubeless više nego poželjan. Hidraulična šticna je sastavni dio ovakvih bicikala. Točkovi 27,5 ” jer su čvršći i lakše upravljivi.

Vozači moraju da posjeduju zavidan nivo snage i tehničkih sposobnosti. Dobro poznavanje topografije i korišćenja karti jer se veoma često zbog avanturističke prirode ove discipline skrene sa obilježenih staza, a nerijetko zaluta 

Freeride

Bicikli  nisu za pedalanje uglavnom se izvuku autima ili žičarom na planinu. imaju od 160-180 mm hoda , uglavnom namjenjeni za spusteve po neuredjenim stazama u potrazi za velikim skokovima i dropovima gdje je akcenat stavljen na tehnički lijepo izvedene trikove a ne na brzinu ,kao i po Downhill stazama 

DOWNHILL

Ova tehinka je najatraktivnija za gledaoce, opaki momci na opakim biciklima po još opakijim stazama. Skokovi po nekoliko metara visine zahtjevaju nejvjerovatnu koncetraciju i tehničku spremnost bicikliste. Kompletna žaštitna oprema je više nego neophodna. Suspenzija je maximalna. Točkovi najizdrživiji. 

Freeride Bicikl
Downhill bicikl

Trebate Pomoć?

Evolution servis je tu za vas

Odgovor očekujte na vaš email ili će vas serviser kontaktirati na telefon