Lanac – Uopšte i održavanje

 

Da nebih pisao za sta sluzi lanac radije cu se fokusirati na održavanje i provjeru lanca. Ne zaboravie , lanci za 10 11 i 12 brzina su veoma osjetljivi, uštedom na težini mnogo im je smanjen vjek trajanja naročito kod MTB.

 

Održavanje

 

Lanac kao i svaki drugi mehanički sklop zahtjeva redovno održavanje. Pod tim podrazumjevamo čišćenje i podmazivanje.

 

 

Zašto je potrebno čišćenje? Vanjska prljavština i nije problem vec ona koja je otišla unutar lanca tj između rolnice i pina i ona izaziva brže trošenje lanca.

 

Najefikasnije se čisti tako što se lanac skine ( moguće samo na lancima koji imaju brzu spojku) potopi u teglu sa naftom ili razređivačem i protresa nekoliko minuta. Nakon toga se lanac izvadi , nafta se ostavi da se mulj slegne, jer je možete opet koristiti. Lanac se zatim ispere u nekom deterdžentu, np za suđe ,pa vodom. Ostavite da se osuši i podmažete.

 

Drugi način je da lanac obrišete sa krpom, a zatim cetkom koju potapate u naftu ili sl. dobro istrljate lanac, isperete vodom , sačekate da se osuši i podmažete.

Treći nacin je da koristite specijalni alat kao sa slike.

Iz iskustva vam mogu reći da alat koji kupite iz Kine sa Aliex. ili ebay-a vam neće baš poslužiti.

Zapamtite , bilo kako bilo bi poželjno očistiti lanac prije podmazivanja. Ja bar jednom mjesečno lanac skinem i operem, a svakih pređenih 50-ak km ocistim suvom krpom i podmažem.

 Podmazivanje lanca.

Pravilno podmazivanje lanca bicikla radi se na sledeći način: po jedna kap ulja na svaku rolnicu sa unutrašnje strane. Važno je da lubrikant prodre između rolnice i pina. Spoljni deo lanca ne treba (ni pokušati) podmazati.

Vrteti oko minut pedale da se ulje ravnomerno rasporedi, pa krpom obrisati višak. Lanac je najbolje da ostane (gotovo potpuno) suv spolja, sa lubrikantom samo između rolnica i pinova.

O lubrikantima za lanac neću pisati sad, najjeftinija varijanta je Testerol + nafta 1:1

Kada zamjeniti lanac?

Lanac se mjenja kad se “istegne” 0,5% Mada recimo KMC proporučuje na 0,75% . Kako to provjeriti?

Najbrže kao na slici:

Na prednjem lančaniku, prema prednjem delu bicikla (na neka “tri sata”), treba povući lanac i pokušati ga odvoijiti od lančanika. Ako se lanac može podići da se vidi ceo zub, do vrha, vreme je za zamenu. Ovaj metod nije baš precizan al je pogodan za brzu provjeru.

Postoje i specijalni alati za mjerenje istrošenosti lanca, nisu skupi a uglavnom su pouzdani.
Postoji još jedna metoda mjerenja lanca, lenjirom to ću objasniti neki drugi put.


Bilo koju metodu da koristite bitno je mjenjati lanac redovno. 

Ako imate bilo kakvu nedoumicu dali je vaš lanac dotrajao obratite se Evloution Servisu 

Trebate Pomoć?

Evolution servis je tu za vas

Odgovor očekujte na vaš email ili će vas serviser kontaktirati na telefon