Amortizeri

Uloga suspenzije na biciklima, prednosti i mane

Prvi dio koji preuzima ulogu amortizicije, tj ublažavanje (peglanje) neravnina, bolje prijanjanje točkova na podlogu su gume, sve što je guma šira i veći točak to će amortizacija biti bolja, naravno ako se koriste predviđeni pritisci u gumama, niži pritisak bolja amortizacija, jedan od razloga prelaska na tubeless. Više o gumama , i njihovim dimenzijama neki drugi put.
Pri većim brzinama , kao i povećanju prepreka (rupe, kamenje, žile od drveća) gume same po sebi nisu dovoljne da preuzmu svu amortizaciju i da održe bicikl na stazi,  tu na scenu stupaju amortizeri. Njihov posao je da (dodatno) amortizuju sve neravnine. U biciklističkom žargonu, bicikli sa amortizerom prednjeg točka zovu se eng. “hardtail” (tvrd rep/zadnji kraj), dok se bicikli sa suspenzijom oba točka zovu eng. “full-sus“, tj. bicikli sa “full suspenzijom”.
 
Funkcija amortizera je da omogući tačku praćenje kontura (neravnina) puta, uz minimalno pomeranje ostatka vozila. Manje vibracije i dalje (najbolje i u najvećoj meri) apsorbuju gume, one su i dalje neophodne za bezbednu i udobnu vožnju. Amortizeri dodaju moć “peglanja” većih neravnina. Kako to postižu? Tako što se sabijaju i izvlače. Dok to rade, omogućavaju točkovima da se pomeraju gore-dole u odnosu na ostatak vozila (rama bicikla), ublažavajući u velikoj meri uticaj rupa i džombi. Takođe imaju i efekat amortizacije, tako da se posle sabijanja relativno postepeno vraćaju u početni položaj, ne skačući nazad poput običnog federa (ovo nije slučaj kod Kineskih modela)
 

Odlike kvalitetnog amortizera za bicikl su sledeće:

 • Mogućnost podešavanja predopterećenja – tj. koliko se amortizer sabije kada vozač sedne na bicikl. SAG
 • Mogućnost podešavanje sile sabijanja – koliko se amortizer snažno opire sili koja teži da ga sabije.
 • Mogućnost podešavanje amortizacije vraćanja – koliko snažno i brzo se amortizer “ispravlja” nakon sabijanja. (rebound)
 • Mala težina 
 • Kvalitetna izrada – snaga, dugotrajnost, dostupnost rezervnih delova
 • Mogućnost zaključavanja (isključivanja), kako ne bi radio kada to odmaže (na usponu na primer)

Prednosti i mane suspenzije na biciklu

Pri objašnjavanju prednosti i mane, to će biti urađeno u odnosu na bicikl bez suspenzije, naravno, tj. u odnosu na “obične” krute viljuške.

Mišljenje autora: Bolji je bicikl bez amortizera nego sa amortizerima lošeg kvaliteta ili još gore neispravan amortizer

 

Prednosti suspenzije:

 • Udobnija vožnja.
 • Bolja kontrola bicikla – bolje prijanjanje na podlogu prilikom skretanja, čak i kočenja.Ovo omogućava bržu vožnju po džombastim putevima nizbrdo i po vodoravnim površinama.

Mane suspenzije:

 • Veća težina – čak i skupe, superlake suspenzije su teže od “običnih”, krutih delova. Naravno, superlaka viljuška s amortizerom na primer, može biti nešto lakša od jeftine, loše, čelične, ali u odnosu na viljušku iole pristojnog kvaliteta, biće dosta teža.
 • Viša cena – za sličan nivo kvaliteta, suspenzija obično košta nekoliko puta više.
 • Traži redovno održavanje – servis podrazumeva zamenu ulja, gumenih dihtunga, prašinara itd. Ovo troši vreme i novac.
 • Usporava bicikl na uzbrdicama – kvalitetnije suspenzije imaju mogućnost zaključavanja, kada ne usporavaju bicikl previše, ali i tada nisu potpuno krute, a i dalje su teže, pa time svakako ne pomažu pri vožnji uzbrdo

 

Broj navedenih prednosti i mana može zavarati. Iako ima više taksativno navedenih mana, ključna stvar prilikom izbora su prioriteti, koji zavise od terena koji se voze, budžeta, načina vožnje i sl. Na primer, za nekog ko voli veoma brzu vožnju nizbrdo po šumskim stazama, suspenzija ima više smisla, nego za nekog ko vozi pretežno po asfaltu.

Mišljenje autora:

Full Suspension bicikli jesu zabavni , brže se voze , neke staze koje su nezamislive sa Hardtrail biciklom za Fulija su smiješne. Ne kupujte bicikla sa jeftinim ili starim amortizerima, odprilike su više štete nego koristi. Ako se vaši finansiski okviri uklapaju u kvalitetan FullSuspension bajk onda ga i priuštite, nećete se razočarati. Tamo gdje ste kočili ili silazili sa bicikla sad čete samo pregaziti. 

Uživajte u FullSus biciklima , vrijede svake pare.

Trebate Pomoć?

Evolution servis je tu za vas

Odgovor očekujte na vaš email ili će vas serviser kontaktirati na telefon